Brake-Out-virus heeft Brugge bereikt

vrolijke virussen die dwarrelen door een ruimte van het Mam in Brugge

Een ruimte uit de makerspace van het MaM in Brugge

 

Tijdens de lockdown kregen we bijzonder nieuws. Na corona bleek ook het Brake-Out-virus uitgebroken in de regio Brugge. Gelukkig is het virus goedaardig en enkel op zoek naar talent. Talent dat zich verschuilt bij jongeren met een beperking.

 

5 oktober: eerste groep Brugse Brake-Outers vliegt erin

 

Brake-Out is een experimenteel leerprogramma voor jongvolwassenen (18-30 jaar) met een verstandelijke beperking en/of ASS. 3 jaar lang, 2 dagen per week volgen de jongeren een innovatief leerprogramma. Samen met groepsgenoten en coaches leren ze hun talenten kennen. Ze trekken erop uit en zetten hun talenten in voor de samenleving.

“Al te vaak leven jongeren met een beperking – ongewild – met de handrem op,” zegt coördinator Tim Maenhout. “De maatschappij legt te veel nadruk op hun beperking en kijkt te weinig naar waar ze goed in zijn. Dat houdt hen vaak onnodig klein. Zonde, want dit is het moment waarop ze eigenlijk in de fleur van hun leven zouden moet zitten. Die handrem afzetten en uitbreken, daarvoor gaat Brake-Out.”

 

Uitvalsbasis: Mind- and Makerspace (MaM) in Brugge

 

Vanaf maandag 5 oktober zullen de cursisten wekelijks samenkomen in de Mind- and Makerspace (MaM), de nieuwe creatieve ruimte voor denkers en doeners, op de campus van Howest Campus Station Brugge. “Daar zijn we hee blij mee,” zegt Tim. “We stimuleren onze jongeren om zoveel mogelijk in contact te komen met verschillende mensen en organisaties. Het MaM is de plek bij uitstek voor ontmoeting tussen makers, creatievelingen, verenigingen en scholen. En een extra troef: we kunnen tijdens de sessies gebruik maken van de toestellen in de makerspace.”

“Wie weet nemen de Brake-Outers in de toekomst een actieve rol op bij één van de organisaties in en rond het MaM. Of draaien ze mee op activiteiten in het gebouw. De aanwezigheid van de jongeren zal zeker ook inspirerend werken voor de vele bezoekers op de campus.”

 

Brugse partners enthousiast over komst Brake-Out

 

Gekende zorgorganisaties als Viro en Oranje ondersteunen Brake-Out. Ze zien het project als de start van een grotere systeemverandering in onze samenleving. Het begin van een mindeset die jongeren met een beperking echt vanuit hun talent benadert. “Dit traject is een essentieel verlengstuk van wat we vandaag in het middelbaar onderwijs aanbieden,” aldus Pieter Chlarie, directeur van BuSO-school Ravelijn. Ook vzw Autistem is partner.

 

Inschrijven voor het traject (ook in andere steden) is nog mogelijk

 

Jongeren met een persoonsvolgend budget of zij die gebruik willen maken van rechtstreeks toegankelijke hulp kunnen deelnemen aan Brake-Out. Inschrijven kan via deze website. Je wordt dan uitgenodigd voor een online informatiemoment en een live kennismakingsgesprek.
Vraag een informatief gesprek aan voor Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven (klik op de stad naar keuze)

 

Ontdek je talenten en #brakeoutjekot deze zomer!Neem deel aan de quiz!