Leuvense Brake-Outers tonen hun zorgtalent in de kleuterklas

brake-out cursist helpt kindjes met de brooddoos en de drinkbus

In september gingen Brake-Out cursisten Lauranne en Lore 4 halve dagen oefenen in kleuterschool Mater Dei in Leuven. Directrice Anne Meynckens schreef dit enthousiaste verslag. Ze laat weten dat beide jongedames vanaf november een langdurige stage kunnen starten in de kleuterschool.

 

Ondersteuning in de eerste kleuterklas, door buitengewone studenten

 

Begin september kreeg ik telefoon van Sarah van Brake-Out. Of er stageplaatsen vrij waren? Sarah vertelde me het verhaal van twee jonge vrouwen die ervan droomden om in een kleuterklas te werken. Alleen bleek die droom niet zo eenvoudig waar te maken in de praktijk. Lore en Lauranne hebben een verstandelijke beperking. Daardoor kunnen ze niet via het gewone circuit – de opleiding kleuteronderwijzer – in een kleuterklas terecht komen. Het begon al te kriebelen. Kon onze school helpen om een stukje van die droom waar te maken? Bij navraag in het kleuterteam gingen er spontaan verschillende handen de lucht in: laat maar komen!  En zo wandelden niet veel later twee fantastische madammen onze school binnen.

 

Lachen achter het mondmasker

 

Lauranne zag het vanaf minuut één helemaal zitten. Er was meteen een klik met meester Pieter. Elk werkje waarmee hij afkwam, bracht Lauranne heel secuur en met groot enthousiasme in orde. Dat waren werkjes als tekeningen uitknippen, borstelen (de klas was nog nooit zo netjes), samen met de kleuters aan de tafel spelen, opruimen, jassen helpen aantrekken, broeken weer optrekken na het toiletbezoek, helpen bij het fruitmoment… Elke morgen kwam Lauranne met snelle passen de speelplaats op, met een grote glimlach achter haar mondmasker. Ze hoorde er al direct helemaal bij.

 

Druk in de weer op de speelplaats

 

Lore moest nog even wennen, maar stak toch meteen haar handen uit de mouwen in de eetzaal. Daar zette ze borden, soepkommen, bestek en servetten klaar voor de kleuters. Juf Veroon was erg blij met die grote hulp. Vandaar trok Lore naar de klas van juf Stephanie. Eerst even bijspringen bij de turnles, daarna helpen met de jassen aandoen. Tijd om buiten te spelen! Op de speelplaats was Lore druk in de weer voor de kleuters. Samen rondwandelen, neuzen proper maken, tranen drogen… Terug in de klas hielp ze de kleuters en de juf bij het fruit schillen, in stukjes snijden en opeten. Mee alle handen wassen, nog even spelen en … tijd voor patatjes en boterhammen. Wie zijn brooddoos niet open kreeg, kon terecht bij juf Lore.

 

Hopelijk worden de kleuters niet te lui

 

Het is fijn dat ons team uitgebreid is door deze toffe jonge mensen. Ze stelen ieders hart en zijn enthousiast in de weer. Af en toe moeten we opletten dat de kleuters niet te erg verwend worden, want het is handig dat juf Lauranne zo graag opruimt. En als ze hun mond open doen, dan komt er sowieso eten in zonder dat ze hun armen moeten opheffen.

Het is altijd een beetje een sprong in het duister, nieuwe mensen als ondersteuning in de klas. Het vraagt van de leerkrachten bereidheid en openheid om blijvend te ondersteunen en pasklare, duidelijke taken te voorzien. Maar hetgeen leerkrachten terug krijgen is zo rijk dat ze dit echt wel willen doen. Als diverse school is het voor ons een meerwaarde om jonge mensen als Lauranne en Lore een kans te geven. We kunnen het aan iedere organisatie aanraden.

 

Interesse in Brake-Out Leuven? Lees hier meer

 

Brake-Out cursist knipt tekeningen voor de kleuters

Brake-Out cursist helpt om jas van kleuter toe te doen

Ontdek je talenten en #brakeoutjekot deze zomer!Neem deel aan de quiz!